Semanis Ukhuwwah

Saturday, January 16, 2010

Dah Ready ke...??

Masjid Al- Azhar

"Enti dah ready ke nak peksa?" bertanya seorang sahabat kepada ana..Walaupun soalan yang ditanya cuma satu , namun terkial-kial juga ana menjawabnya.."Emm..alhamdulillah,ada la sikit-sikit".Hanya itu yang mampu diungkapkan.

Hakikatnya,saya terpukul dengan soalan yang ditanya walaupun cuma "dah ready ke?" dan jawapan saya yang tidak meyakinkan.Benar, persediaan bagi menempuh imtihan faslul awwal pada tahun ini merupakan cabaran besar bagi ana.

Masakan tidak, kalau sahabat/iah bergelumang dengan kitab2 dan perlu mengambil/menghadapi 5-6 madah untuk fasal ini, ana hanya cuma satu madah sahaja.(qawaid fiqhiyyah).Jadi, persediaan ana sepatutnya lebih sempurna kerana 1 madah ini sahaja yang perlu diberi perhatian!

Usaha perlu dilipatgandakan, hafalan juga perlu mantap, isi kitab mesti difahami dan pastinya, ilmu yang dipelajari perlu diamalkan.

Imtihan di Al-Azhar tidak sama seperti kebanyakan Universiti di Malaysia ataupun ditempat-tempat lain.Tidak ada presentation atau ujian amali lain untuk membantu dalam peperiksaan.Ujian mid term juga tiada.Jadi pelajar perlu berusaha sebaik mungkin bagi menghadapi peperiksaan pada setiap fasal(semester).Satu perkara yang amat penting dalam menuntut ilmu adalah 'keberkatan' dari pemilik ilmu tersebut..

Setiap usaha perlu diiringi doa dan tawakal..Insyaallah kejayaan akan diraih.


Kitab Qawaid Fiqhiyyah(420 muka surat).
Peperiksaan bagi madah ini pada 23 Januari 2010.Doakan.!

Kalam motivasi untuk renungan bersama:
Kejayaan adalah ibarat kain pemidang (ribbon) di hujung balapan. Tak kira apa juga acaranya.
Secara logik, anda yang perlu berlari kepadanya. Anda perlu sampai ke kain pemidang ini, barulah anda di isytiharkan juara! Dan yang paling pasti, bukan kain pemidang ini yang akan datang kepada anda. Tidak mungkin sama sekali.
Begitu juga kejayaan kita. Ia perlu di kejar dan di usahakan. Bukan menunggu seperti anda menunggu bas.Usaha yang setimpal, akan menentukan cepat lambat anda sampai ke kain pemidang itu (kejayaan). Justeru itu, curahkan usaha, berdoa dan tawakal!
Pernah anda dengar? Ibarat menanti bulan jatuh ke riba. Mustahil bukan? Jika nak tengok bulan, pergilah ke bulan. Masih anda perlu berusaha. Ubah mentaliti menunggu anda itu sekarang juga. Untuk berjaya, anda perlu berusaha. Renungkan.
Salam Kejayaan!

No comments:

Related Posts with Thumbnails

:: Seuntai Madah ::

Blog

Blog