Semanis Ukhuwwah

Tuesday, November 24, 2009

:: SATU FIKRAH SATU AMAL ::

Assalamualaikum wbt...

Sahabat/iah yang dirahmati Allah SWT....


Pada masyarakat Islam, persatuan dan kesatuan atau lebih sering disebut dengan ukhuwah Islamiyah merupakan sesuatu yang sangat penting dan m
endasar, apalagi hal ini merupakan salah satu ukuran keimanan yang sejati.

Kerana itu, ketika Nabi Saw berhijrah ke Madinah, yang pertama dilakukannya adalah
Al-Muakhah, yakni mempersaudarakan sahabat dari Makkah atau muhajirin dengan sahabat yang berada di Madinah atau kaum Anshar. Ini bererti, ketika seseorang atau suatu masyarakat beriman, maka seharusnya ukhuwah Islamiyah yang didasari oleh iman menjelma dalam kehidupan sehari-hari,

Allah swt. berfirman, “Sesungguhnya mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat.” [QS Al-Hujurat (49):10]
Satu hal yang harus diingat bahwa, ketika ukhuwah islamiyah hendak diperkukuh atau malah sudah kukuh, ada saja usaha orang-orang yang tidak suka terhadap persaudaraan kaum muslimin, mereka berusaha untuk merosakkan hubungan di antara sesama kaum muslimin dengan menyebarkan fitnah dan berbagai berita bohong.

Dalam kehidupan umat Islam, kita akui bahwa ukhuwah Islamiyah belum berwujud secara ideal, namun musuh-musuh umat ini tidak suka bila ukhuwah itu berwujud, mereka terus berusaha menghambatnya. Kerana itu, setiap kali ada berita buruk, kita tidak boleh langsung mempercayainya, tapi lakukan tabayyun atau cek dan ricek terlebih dahulu kebenaran berita itu.

Allah swt. berfirman, “Hai orang-orang yang beriman, apabila datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya sehingga kamu akan menyesal atas perbuatanmu itu.” [QS Al-Hujurat (49): 6]


MAT DPM MansurahX17 (Saf kepimpinan AJKT 08/09)

Masalah 'ukhuwah' ini berlaku di mana2..samada dalam kelompok kecil mahupun besar.Virus ini akan lebih parah apabila berlaku dalam satu pentadbiran/persatuan.Apabila kesefahaman tidak ada mana mungkin pentadbiran akan berjalan dengan baik.

Tidak dinafikan kadang2 ada salah faham antara ahli mahupun antara pimpinan.Cuma kita perlu menyelesaikan dengan cara yang baik.Kita perlu kaji dari mana datangnya masalah tersebut dan mengawalnya sebaik mungkin.Jika terima satu2 berita yang tidak baik,kaji terlebih dahulu dari mana sumbernya.Bukannya,terus menghukum dan mengeluarkan 'fatwa' sendiri.


Saf Kepimpinan AJK HEWI 08/09

Tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan atau meluahnya dgn cara yang tidak wajar .Contohnya 'status' di YM (satu dunia blh baca) ataupun menyebar 'berita yg belum sohih' pada orang lain.Adakah bijak tindakan ini?

Masalah akan lebih besar kerana perkara ini akan 'lebih mem
buka peluang' kepada musuh2 kesatuan ISLAM untuk menyerang dan mencari kelemahan kita.

Ahli mahupun kepimpinan perlu sentiasa 'muhasabah' dalam memperbaiki diri dan pentadbiran ke arah yang lebih baik.

Jadi, ana harap perkara ini diambil berat.Moga Ukhuwwah Islamiyyah yang terbina bertambah erat.Banyakkan baca Robithoh dan niatkan untuk sahabat2 kita..:)"SATU FIKRAH SATU AMAL"


Tambahan : Gambar family ketika Raya Aidilfitri di rumah sepupu
( 'Ya Allah, peliharalah keluarga ini dan datangkan kebaikan di dunia dan akhirat..." Ameen)

Related Posts with Thumbnails

:: Seuntai Madah ::

Blog

Blog