Semanis Ukhuwwah

Friday, July 2, 2010

Catatan menjelang Mesyuarat Agung Tahunan(MAT) kali ke-18 : PMRAM cwgn Mansurah

Assalamualaikum....
 
Kini, lebih kurang tinggal sebulan lebih sahaja lagi untuk Mesyuarat Agung Tahunan(MAT) DPM Mansurah kali ke-18. Program ini disub di bawah Jabatan Setiausaha Agung. Maka, SUA dan SUH diberi mandat untuk memastikan program ini berjalan dengan baik.

Hati diulit resah, gelisah dengan persediaan yang belum mantap. Banyak perkara perlu diselesaikan untuk menghadapi MAT. Sebagai seorang Setiausaha, aspek pertama yang perlu dititik beratkan ialah soal pengurusan. Minit mesyuarat MAT yang lalu, laporan jabatan/unit, senarai nama ajk unit/unit khas antara tugas terawal yang perlu diselesaikan. Kemudian, fail-fail persatuan dalam soft copy dan hard copy perlu disemak dan dikemaskini untuk rujukan pimpinan akan datang. Mesyuarat dan perjumpaan bersama Eksekutif Pelaksana pula akan menyusul selepas ini.. Bulan ini antara bulan yang benar-benar menguji kudrat (mental dan fizikal) ana. Ada ketika, mengadap komputer dari pagi hingga malam. Ada ketika menyusun fail-fail dan mengemas pejabat. Hinggakan pejabat HEWI dah macam kedai taswir(fotostate).:)

Aktiviti luar terpaksa di'khalikan' dahulu. Sedikit cemburu pada sahabat yang bercuti di Iskandariah, yang mendaftar kelas bahasa(Markaz Nil), yang bertalaqqi di Masjid Azhar dan bersama masyaikh2..Ana belum punya waktu untuk itu..Namun, perasaan ini perlu ditepis. Untuk menjadi pejuang perlu mempunyai semangat yang tinggi, dan sabar dalam ujian. Keyakinan dan pengharapan perlu disandarkan pada Allah swt.

Mereka yang beriman akan rela dan sabar menerima apa yang dikurniakan Allah kepadanya di samping meneruskan perjalanan hidup ke arah kebaikan, memperkuat dan memperkukuhkan kesabaran dalam diri sendiri. Sesuai dengan firman Allah SWT dalam surah Ali 'Imran ayat 200 yang tafsirnya:

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah, supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

Selama dua sesi dalam kepimpinan DPMM (Unit Penerangan & Penerbitan HEWI 08/09 dan Setiausaha HEWI 09/10) benar2 meninggalkan kesan yang sungguh mendalam yang sukar untuk diungkapkan. Adik beradik hewi seramai 11 orang merupakan insan2 yang amat penting dalam hidup ana. Pahit manis, suka dan duka dirasai bersama. Sedih =(  ..

Ana bukanlah yang terbaik sebagai seorang pimpinan. Sifat manusia, tidak terlepas dari melakukan kesalahan..Mohon maaf andai terdapat cacat cela selama mentadbir  persatuan, mohon ampun juga andai terdapat hak2 yang tidak tertunai selama menjalankan tugas.Perjuangan untuk menegakkan agama Allah ini bukanlah kita yang memulakannya. Bukan jua ayah dan datuk nenek kita tetapi merupakan kerja nabi-nabi seterusnya ulama-ulama yang terdahulu. Kita hanyalah sebagai mata rantai penyambung perjuangan.

Untuk sahabat kepimpinan yang akan turun, kita hanya melepaskan jawatan rasmi di persatuan, namun jawatan sebagai khalifah (iqamatuddin wa siyasatud dunya bih) tidak bisa ditanggalkan. Khalid Al-Walid dipecat oleh Umar ditengah berkecamuknya peperangan, namun terus memacu kuda menggempur musuh. Saat ditanya bagaimana perasaannya, ia hanya menjawab “aku bekerja bukan kerana Umar”. Menjadi Khalid bukanlah mudah, namun kita berusaha ke arahnya. Kita tidak dipecat saat berperang pun. Membantu urusan ummah bukan hanya saat ada jabatan/kepimpinan. 

 ************************************************************************
Lagu untuk sahabat seperjuangan, adik beradik HEWI, anak2 Liqo(usrah) dan sahabat semuslim dan seaqidah..Terimalah...
Jamuan sebelum exam...
Manisnya ukhuwah yang dirasa...

Salam juang,
Fadhilah Esa

Related Posts with Thumbnails

:: Seuntai Madah ::

Blog

Blog