Semanis Ukhuwwah

Sunday, September 19, 2010

CINTAKU Di Sini... Tempat menuntut ilmu...Bangunan Jamiah Al-Azhar Kuliah Dirasat Islamiah Wal Arabiah Lil Banat, Mansurah

Di sinilah natijah imtihan ditampal sekitar bulan 8..~ saat paling mendebarkan..

Assalamualaikum..
Sudah lama benar rasanya blog ini dibiarkan tanpa coretan dari bumi anbiya'..Sebenarnya ana ini bukan orang yang bijak bermadah  atau pandai menulis..Susah juga nk cari mood untuk menulis.Kadang2 idea ada , tp susah pula nk mengatur huruf dan membentuk ayat...huhu..skill menulis masih lemah. Harap pembaca dpt faham apa yang ana nk sampaikan...=)
**************

InsyaAllah...jika ada rezeki dan tiada aral, Bumi Mesir ini bakal ana tinggalkan pada awal November akan datang. Perjuangan akan diteruskan di tanah air Malaysia. Mutiara ilmu yang dikutip dan pengalaman yang ditimba akan diaplikasikan di Malaysia.Doakan ana thabat. Sedih rasanya, bumi mansurah khususnya dan Mesir amnya banyak meninggalkan kenangan yang cukup manis buat ana.

Rasa bertuah kerana diberi kesempatan untuk berada di bumi Mansurah. Ini kerana Mansurah amat terkenal dengan bumi pertanian..senang cerita kawasan kampung. Ketika nama 'muqayyad' untuk mengikuti pengajian di Universiti Al-Azhar cawangan Mansurah..apa yang terbayang di fikiran ana ialah  kawasan kampung yang jauh dari pembangunan, himar2(keldai) yang banyak, rumah yang jauh antara satu sama lain dsbg..Rupanya Mansurah tak seperti yang difikirkan. Mansurah juga bandar yang maju. Cuma, taraf hidup agak murah berbanding Kaherah.

kawasan kuliah yg berhadapan dengan suq
tuk-tuk....
 Perbelanjaan harian di bumi Mansurah ini memang cukup jimat. Untuk ke Kuliah ana tak perlu berbelanja untuk naik teksi atau tramco. Hanya berjalan kaki lebih kurang 5-8 minit dah sampai..erm, dekat kan? Kedudukan rumah ana(kawasan hayyu syarq) amat hampir dengan kawasan kuliah, suq(pasar), utubis dauli(stesen bas), jami' (masjid), bank HSBC dan dekat juga dengan Misr Thoiran (tempat beli tiket kapal terbang) Egypt Air. Dari segi Pengangkutan, untuk ke mana2 tambang teksi hanya LE1.50/LE2.00 (sekitar 80sen-RM1.00)dan tambang tramco(van) hanya LE 0.25-rubu'.Tambang tuk-tuk pula hanya LE 1.00 sahaja.Murah kan?

Alhamdulillah...dari segi perbelanjaan harian dapat dikurangkan. Cuma, bagi yang terlibat dengan pimpinan persatuan, banyak juga wang diperlukan seperti ulang alik ke Kaherah atas urusan mesyuarat, rosid(kredit) hp dsbg. Tapi, ini bukan masalah kerana bekerja untuk Islam memang menuntut pengorbanan. Moga masa, tenaga & wang yang dilaburkan mendapat ganjaran dan Redho Allah SWT.Ameen...

LE 1.00/ 1 Junaih / Egyptian pound
 Dari sudut Ilmu&Thaqafah, pihak kepimpinan (DEWAN PERWAKILAN MAHASISWA/WI MANSURAH) menyediakan lapangan yang luas untuk warga mansurah menuntut ilmu. Kelas Tafaquh dan daurah kitab turut diadakan saban minggu. (tawaquf ketika imtihan). Bagi yang nak menambah ilmu&thaqafah lain, perlu ada inisiatif sendiri untuk ke Kaherah, Masjid Azhar atau di tempat2 lain.

Sistem pembelajaran Al-Azhar agak berbeza dengan universiti2 lain di Malaysia atau di tempat lain. Di sini, memang betul2 rasa tarbiyah Allah swt. Untuk imtihan, pelajar perlu usaha betul2 kerana tidak ada markah bantuan assignment, markah kehadiran, markah kerja kumpulan@ ujian bulanan seperti di kebanyakan kampus. Sistem pengajian sebanyak 2 sesi , sesi 1 pd bln 10-bln 2 dan sesi II pada bln 3-bln7. Selepas usaha, doa dan tawakkal perlu benar2 diserahkan pada Allah swt.

Tempat imtihan dijalankan
Untuk berjaya, tidak hanya memerlukan pada usaha mentelaah kitab@nota semata-mata. Akan tetapi, doa dan tawakal pada Allah swt. Sikap bantu membantu antara rakan sepengajian, amalan bersedeqah, akhlak sesama rakan @ hablul minallah & hablul minannas perlu dijaga sebaiknya.Natijah(keputusan) imtihan akan keluar sekitar bulan 8 pada setiap tahun. Waktu inilah kita perlu "redho" dengan sebarang natijah. Samaada Jayyid, Manqul/manqulain(bawa madah) @ Rasibah(gagal) perlu diterima dengan hati yang lapang.

Untuk najah/ naik tahun semuanya bergantung pada rezeki dari Allah. IQ atau kepandaian seseorang bukannya ukuran..Ada juga pelajar yang dapat mumtaz ketika STAM dan najah ala' tul ketika tahun satu hingga tahun empat.Tiba2..natijah akhir ketika tahun empat, dia ia'dah(mengulang). Bukan kerana dia tidak usaha tetapi taqdir dari Allah swt. Belum ada rezeki..jadi, perlu terima seadanya. Ada juga sahabat ana yang tidak mengambil peperiksaan dalam satu madah..bila keluar natijah, madah yang tidak diambil tu lulus.Bila jumpa doktor kuliah, doktor memang sengaja bagi lulus sebab sahabat ana ni berakhlak baik..Erm, Semuanya bergantung pada rezeki masing2 kan?...Jadi ana memang cukup tidak setuju kalau ada yang menyatakan, pelajar Al-Azhar pemalas , membazir masa dengan belajar bertahun2 di Mesir atau sebagainya..=(

Bilik ana di bait Fadhilatul Ehsan


Rumah ana di belakang imarah(bangunan) yang berwarna hijau tu..:)
Lebih kurang sebulan lebih sahaja lagi ana akan meninggalkan bumi ini..erm..sedih =(.

Sungguh...ana benar2 jatuh cinta pada bumi ini, Ardhil Kinanah..Moga diberi kesempatan lagi untuk ke sini...Doakan!

Salam juang,
Fadhilah Esa

Related Posts with Thumbnails

:: Seuntai Madah ::

Blog

Blog