Semanis Ukhuwwah

Saturday, November 28, 2009

:: Korban di Mansurah ::

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, ketika entri ini ditulis sudah selesai pengagihan gulai daging ke bait2 ahli akhawat DPM Mansurah.Syukran jazilan kepada koordinator Ibadah korban yang bertungkus lumus menjayakannya..terutamanya kepada Us Alifuddin selaku UKK DPMM yang bekerja keras bagi memastikan segalanya berjalan dengan lancar.Tidak lupa juga kepada ahli ikhwah yang membantu serta ahli akhawat yang meringankan bebanan dalam menyediakan makanan/minuman dsb..

sebelum dikorbankan...

Walaupun hanya 3 ekor Khoruf(biri-biri ) yang dikorbankan, namun segalanya perlu diuruskan dengan teliti.Bermula operasi mencari khoruf, menjaga serta memberi makanan semuanya perlu diambil berat..

Sebelum Korban(Raya pertama 10 Zulhijjah 1430H):

Selesai sahaja Solat Raya di DPJA ana bersama sahabiah yang lain(hewi dpmm) berpeluang memberi makanan kepada ketiga-tiga ekor kambing tersebut.Standard juga makanan kambing mesir ni..Makanannya ish(roti arab), karot dan sedikit rumput kering.Selera juga kambing tu makan tanpa menghiraukan 'nasib' pada esok hari.Sempat juga la merakamkan kenangan bersama 'mereka' buat kali terakhir....after that, kitorang pergi beraya ke rumah ahli akhawt dan mutazawijin(psgn berkahwin) DPMM.Sebanyak 10 buah rumah yang sempat kami pergi.Memang ta'ban jiddan wa syab'anah(letih dan kenyang).Tapi seronok cz dapat tautkan ukhuwah antara kami..

Selepas Asar,kambing2 itu perlu diberi makan..tapi, mungkin penat+ashik sangat kami beraya menyebabkan kambing2 itu terpaksa berlapar, sehinggalah lepas isya' baru diberi makan.Huhu..kesian.

Ketika Korban(Raya kedua-11 Zulhijjah 1430H):


Pemandangan dari markaz 1

Agenda penyembelihan bermula dalam lingkungan jam 9 a.m.Kami(akhwat) hanya memerhatikan dari Markaz 1&2, bait Tasnim dan bait J.Ma'wa.Ketiga2 ekor kambing disembelih oleh Al-Fadhil Us Salman Maskuri.Insan yang cukup dikenali di Bumi Mansurah dengan kefaqihan beliau dalam pelbagai cabang ilmu..emm terima kasih ustaz..

AllahuAkbar.....

melapah...

Oleh kerana daging kambing tidak cukup untuk diagihkan pada semua ahli Mansurah, langkah yang bijak telah diambil oleh ahli ikhwah dengan 'memprosesnya' menjadi gulai daging supaya semua semua ahli dapat merasainya..

Alhamdulillah....selesai ibadah korban yang disyariatkan oleh Allah swt..Moga dengan ibadah ini mendapat Redho dariNya.

p/s ; Ana tidak menjamah daging tersebut atas sebab effect(pening) yang amat dashat kalau makan..


~berkorban demi cinta~~berkorbanlah........~

No comments:

Related Posts with Thumbnails

:: Seuntai Madah ::

Blog

Blog